Steeds meer mensen kiezen tegenwoordig voor crematie als hun laatste afscheidsoptie in plaats van begraven. Maar wat houdt een crematie nu eigenlijk in?

In dit uitgebreide artikel gaan we dieper in op het crematieproces, vanaf het moment van overlijden tot aan de herdenking en de bestemming van de as.

Wat is cremeren?

Cremeren is een respectvol proces dat plaatsvindt in een crematorium. Het begint met het plaatsen van de overledene in een kist, waarna de kist in een crematieoven wordt geplaatst.

De hoge temperatuur in de oven zorgt ervoor dat de kist vergaat, en na afloop van de crematie blijven alleen de asresten over. Voorafgaand aan de daadwerkelijke crematie is er vaak een uitvaartdienst of kerkdienst, maar dit is niet verplicht.

Na het afscheid brengt de uitvaartondernemer de kist naar de ovenruimte, waar het crematieproces plaatsvindt.

Wanneer vindt een crematie plaats?

De crematie mag plaatsvinden vanaf 36 uur na het overlijden, maar moet binnen zes werkdagen na het overlijden gebeuren. Deze periode geeft nabestaanden de tijd om de uitvaart te regelen en eventuele wensen te vervullen.

In uitzonderlijke gevallen kan de crematie eerder of later plaatsvinden, maar hiervoor is toestemming van de burgemeester en de officier van justitie nodig.

Het regelen van een crematie

Het regelen van een crematie is een complexe taak, maar nabestaanden staan er niet alleen voor. Een ervaren uitvaartverzorger kan helpen om alle wensen en details op een rij te zetten.

Dit omvat het maken van afspraken met het crematorium, het opstellen van rouwkaarten en rouwadvertenties, en het coördineren van de gehele ceremonie. Het maakt overigens niet uit of de overledene lid was van DELA of niet; DELA kan de uitvaart voor je verzorgen.

Wil je alvast een idee krijgen van de kosten? Gebruik dan de uitvaartkostenwijzer van DELA om de kosten van de gewenste uitvaart te berekenen.

De herdenkingsdienst

De herdenkingsdienst kan op verschillende locaties plaatsvinden, zoals in het crematorium, thuis, in de natuur, een dierentuin of zelfs in een theater waar de overledene graag kwam.

De invulling van de plechtigheid is flexibel en kan worden aangepast aan de wensen van de familie. Dit omvat de keuze van sprekers, muziek, bloemen, het tonen van foto’s of video’s, en zelfs de beslissing om de kist open of gesloten te houden tijdens de dienst.

Sinds de coronapandemie is het ook mogelijk om de uitvaartdienst op afstand via livestream bij te wonen, waardoor nabestaanden overal ter wereld kunnen deelnemen.

Het crematieproces in detail

Hoe verloopt het crematieproces precies?

Na de crematieplechtigheid wordt de kist naar de ovenruimte gebracht. Op de kist wordt een vuurvast crematiesteentje met een uniek nummer geplaatst om de identificatie te waarborgen. De kist wordt vervolgens bij een extreem hoge temperatuur van 800 graden de oven ingevoerd.

Het bijzondere is dat directe nabestaanden vaak de mogelijkheid krijgen om de ovenruimte te betreden en persoonlijke items, zoals bloemen, tekeningen of knuffels, bij de overledene achter te laten, zolang dit veilig en milieuvriendelijk is.

Glaswerk is bijvoorbeeld niet toegestaan vanwege veiligheidsredenen, en plastic is ongeschikt vanwege milieufactoren.

Na de crematie worden alle niet-verbrande overblijfselen, inclusief chirurgisch metaal en het crematiesteentje, zorgvuldig verwijderd uit de as. Edelmetalen, zoals goud, worden vaak aan goede doelen geschonken.

Behandeling van de as

Het behandelen van de as gebeurt met uiterste zorg en respect. Elk crematieproces krijgt een uniek crematienummer, dat ook op een vuurvast steentje wordt vermeld en samen met de as naar de ovenruimte gaat. De as wordt dan in een tijdelijke urn, de asbox, geplaatst. Voordat de as in de urn wordt geplaatst, wordt gecontroleerd of het nummer op de asbox en het crematiesteentje overeenkomen.

Op de asbox wordt een etiket geplaatst met vermelding van het crematorium, de naam van de overledene, de crematiedatum en het crematienummer. Bij de overhandiging van de as aan de nabestaanden speelt het nummer op het steentje een centrale rol.

Tip: Het is wettelijk verplicht dat de as na de crematie nog een maand in het crematorium wordt bewaard voordat nabestaanden deze kunnen ophalen. Maak dan ook gerust gebruik van deze tijd om prachtige crematiesieraden uit te zoeken.

Condoleance na de crematie

Na de crematie voelen veel mensen de behoefte om samen te komen en hun herinneringen te delen. Dit is een belangrijk onderdeel van het rouwproces. De condoleance kan plaatsvinden in de daarvoor bestemde ruimte in het crematorium of op een andere locatie. Hier kunnen gasten elkaar ontmoeten, eten en drinken, en herinneringen ophalen. DELA kan flexibel inspelen op de wensen van de genodigden.

Bestemming van de as

Volgens de wet hebben de nabestaanden vanaf een maand na de crematie het recht om de asbox met de as op te halen. Ze kunnen ervoor kiezen om de as thuis in een urn te plaatsen, te begraven, of bij te zetten in een urnenmuur (columbarium), die vaak beschikbaar is in DELA-crematoria.

Nabestaanden kunnen ook overwegen om de as van de overledene te laten uitstrooien, bijvoorbeeld op een speciaal strooiveld bij het crematorium, in de natuur, of op een plek die voor de overledene speciale betekenis had. Het uitstrooien kan echter afhankelijk zijn van de toestemming van de grondeigenaar.

Tegenwoordig zijn er ook creatieve opties voor de asresten, zoals het verwerken ervan in as sieraden, zodat nabestaanden hun dierbare altijd dicht bij zich kunnen dragen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *